Wat is jouw behoefte?

Wat is jouw behoefte?

Deze nieuwbrief in het kort:
Hoe vaak ervaren we doorlopende stress; dat we maar door moeten gaan. Ik leg uit wat er dan gebeurt in je hele systeem. En je krijgt tips om het patroon te veranderen.


Burn-out, doorlopende stress en overspannenheid komen tegenwoordig veel voor. Verrassend veel jonge vrouwen lopen ook  met deze problemen. Het zijn moderne ziektes die ontstaan door hoge verwachtingen, tekort aan zelfzorg en over langere tijd overbelasting. Ik leg uit hoe de deze onbalans in het dagelijkse leven doorwerkt.


Twee polen, twee gedragspatronen.

Grofweg kun je zeggen dat het lichaam twee polen kent in de vorm van krachtcirkels (de tekening links).


Bovenlijf

Het bovenlijf (vanaf je borst omhoog) is voornamelijk gericht op het uiten en vormgeven van je KWALITEITEN. Je hoofd en je hart zijn de bron en je armen, handen en stem de uitvoerders. 
Je wilt een goede en ondersteunende moeder zijn. Je wilt een goede/succevolle ondernemer zijn. Je wilt je mooie dingen neerzetten in de wereld. Je wilt een liefdevolle partner zijn. Alle mooie en fijne dingen die we als mens willen bereiken en ook onze energie geven.


Onderlijf

Je benedenlijf (vanaf je buik omlaag) is voornamelijk gericht op je BEHOEFTEN. Je buik, je spijsvertering,  je bekken, je benen en je voeten. 

– Je lijf heeft graag voedsel wat voeding en energie geeft, 
– je lijf wil inspanning  (bewegen en fysiek werken is fijn voor je botten, spieren, conditie en afweer), en graag afvalstoffen lozen.
– daarna wil je lijf rusten en ontspannen (= weer energie opdoen). 
– en s’nacht slapen en energie opdoen voor de dag. 
– je hebt behoefte aan liefde. Gezien, gehoord en gevoeld te worden.

Het zijn uiteindelijk de meest prettige, voedzame, energiegevende sensaties als warmte, ontspanning, rust, ruimte, stromen, levenslust, liefde….


Natuurlijk ritme

Ideaal gezien is er een afwisseling, een natuurlijk ritme. 
Inspanning – ontspanning; energie uitgeven – energie opnemen (voeding, rust, slaap). En dan loop je meerdere keren per dag de lemniscaat rond (het groene achtje rechts in de tekening). 

Van behoefte en de vervulling daarvan, naar het werken met je kwaliteiten, weer terug naar een andere behoefte en de vervulling daarvan, en zo weer naar je kwaliteiten. Ook met het dag-nacht ritme loop je ideaal gezien de lemniscaat rond.


Overmatige focus op kwaliteiten

Als je lange tijd alleen maar gefocussed bent op je Kwaliteiten, kun je helemaal aan je Behoeften voorbij gaan. 

– Zeker als je veel moet van jezelf en ook nog eens alles perfect wil doen. 
– Als je een harde werker bent die op veel gebieden goed moet scoren: op het werk, thuis, voor de kinderen, voor je partner. 
– Als je eigenlijk alleen maar iedereen tevreden moet stellen en het gevoel hebt dat jij in de laatste plaats komt en nooit waardering krijgt.  

Kortom: alsmaar doorgaan en nooit stoppen. Je blijft dan rondjes draaien in de bovenste (blauwe) cirkel. Als je dat langere tijd doet is het een garantie voor een burn-out.


Klachten door tekort aan behoefte-vervulling

Helemaal geen aandacht en tijd voor rust, plezier, opladen, voeding en ontspanning snijd je af van je lijf en put het steeds meer uit. Eigenlijk word je dan een vreemde van jezelf. Een denkend hoofd, en daaronder bevindt zich een lijf waar je niets van snapt. En wat ook niet meer meewerkt…

Klachten die daarbij horen zijn een gestoorde spijsvertering/ontlasting, een slechte slaap, een verlaagde weerstand, voortdurende overprikkeling, veranderingen in de menstruatiecyclus. In feite allemaal klachten mbt het gestoorde ritme in ons leven…..


Wat is je behoefte? Wat heb je nu nodig?

Hoe kun jij nu weer terug bij je behoefte komen en de balans en het ritme gaan vinden van de lemniscaat?

Het eerste is om te leren stoppen met doorgaan. Stoppen. Stilstaan. Niets doen en daarin leren voelen. En het liefst een paar keer per dag.  
Ik vind even liggen heel prettig. Maar je kunt het ook op het toilet doen: even ruimte voor jezelf pakken.
En dan kun je je gaan afvragen hoe je je voelt. Moe (waar?), gespannen, gehaast, onder druk, alleen maar denken….

En vandaaruit vragen aan je eigen lijf: ‘wat heb ik nu nodig?’ En wachten, totdat er een antwoord komt. ‘ik wil rusten’, ‘ik wil graag bewegen’, ‘ik wil weg uit deze situatie’, ‘ik wil ruimte’.
En misschien kun je dat eens gaan volgen en voelen wat het je doet.


Hans Jeunhomme

– Het zo mooi uitgelegde verschil tussen kwaliteiten en behoeften dank ik aan Lenne Gieles en May-Ing Tan, die dat voor de Essentie Coaching Opleiding hebben uitgewerkt.

–  Ik werk in mijn eigen dagelijkse ‘stops’ vaak met een bodyscan als ingang (zie ook deze nieuwsbrief). Als je wilt kun je een door mij uitgesproken bodyscan downloaden door je in te schrijven voor de maandelijkse nieuwsbrieven.

– Spreekt deze nieuwsbrief je aan? Als je wilt kun je je inschrijven voor een maandelijkse inhoudelijke nieuwbrief. Met tips voor de gezondheid. Dan krijg je een door mij uitgesproken ademstroom-oefening en een bodyscan cadeau. Hier inschrijven voor de nieuwsbrief.

– Herken je iets? Hoe is het met jou gegaan? Laat het mij weten, ik ben geïnteresseerd in wat jij schrijft. Geef hieronder graag een reactie.

Hallo hoofd.

Print PDF Deze nieuwsbrief in het kort: Doorlopend kom ik tegen dat het niet spoort tussen wat mijn hoofd wil en wat mijn …

Wat is jouw behoefte?

Hoe vaak ervaren we doorlopende stress; dat we maar door moeten gaan? Ik leg uit wat er dan gebeurt in je hele systeem. En …

Hoe adem jij bij schrik?

Bij schrik, vallen of stoten hebben we geleerd in te ademen of te stoppen met ademen. Natuurlijkerwijze gebeurt dat anders. …