Waar ben jij gevoelig voor?

Waar ben jij gevoelig voor?

Deze nieuwsbrief in het kort:

Hooggevoeligheid is iets waar je last van hebt, totdat je doorkrijgt wat je zèlf doet om je overprikkeling te laten bestaan. Ik laat zien hoe dat dan in zijn werk gaat.
Kom je daar overheen dan is je gevoeligheid hèt instrument om te gaan onderzoeken hoe je je conditie kunt verbeteren.

Pieter is bezield ondernemer en een heel gevoelige man. Hij voelt in willekeurige situaties direct aan mensen of het slecht gaat of slecht zal gaan (ziekte, ongeluk, dood). Hij heeft daar last van omdat het hem helemaal in beslag neemt. ‘Ik ben ook zo hooggevoelig’, zo zegt hij.

Misschien ken jij zoiets ook?

Ik kom het vaker tegen in mijn praktijk en ik ken het zelf ook.
Inmiddels heb ik er anders mee om leren gaan.
Ik probeer het nu anders te benaderen door te zeggen dat je misschien wel een gevoelig mens bent, en dat je je voelsprieten teveel naar buiten richt. Dan ontvang je veel signalen, en wat doe je daarmee??

Oké, gevoelig ben je en zo word je geboren..… en in het verleden kun je hele goede redenen hebben gehad om je voelsprieten zo naar buiten te richten.
Ik zal je mijn verhaal vertellen.

Ik was een heel gevoelig kind, met een rijke binnenwereld en grote emotionele antennes. Mijn gevoeligheid en opmerkingsgave werden mij niet in dank afgenomen. Als ik verdriet of kwaadheid voelde bij de volwassenen om me heen, dan zei ik dat. Vaak werd dit glashard ontkend. Hierdoor dacht ik al vroeg dat ik lastig en gek was. Ik huilde vaker en was snel gekrenkt. Mijn moeder noemde mij vaak een kruidje-roer-me niet….. Ik trok me in mezelf terug en zei daar maar niets meer over.

Mijn gevoeligheid voor anderen werd daardoor alleen maar sterker: het hielp mij namelijk om het dagelijkse leven veiliger en draaglijker te maken. Ik kon daardoor kritische of kwaaie mensen mijden. Ik kon voorkomen dat ik afgewezen werd. Zo werd mijn gevoeligheid naar anderen op een gegeven moment mijn steun en toeverlaat.

Mijn voelsprieten naar buiten waren belangrijk om te overleven in mijn jeugd. Als kind hielp het om pijn en des-illusie te voorkomen. Maar in mijn volwassenen leven werd het meer een sta in de weg. Ik kon daardoor maar moeilijk naar mezelf kijken. En ik kon nog moeilijker zien waar ik behoefte aan had. Niet dat dat leuk was , want daarmee kwam ook steeds pijn van vroeger naar boven. Tijdens therapiesessies ben ik dat wel gaan doen. Ik leerde dat ik niet lastig en gek was, maar wel een heel gevoelig kind, dat niet zo erkend was. En dat was een eye-opener.

Dus als je zo gevoelig bent, probeer die gevoeligheid dan eens voor jezelf te gaan gebruiken en niet voor anderen.

Gevoeligheid voor jezelf en je eigen lichaam levert je informatie op waar je iets mee kunt doen!!!!!
Bijvoorbeeld als je merkt dat je ergens behoefte aan hebt, dan kun je daar naar gaan vragen. Of als je merkt dat je eigenlijk kwaad bent, kun je daar iets mee doen. Als je pijn hebt kun je onderzoeken wat je eraan kunt doen om het op te heffen.

Je voelsprieten naar buiten richten hoeft dan niet te leiden tot een herhaling van oud gedrag. Dat levert je immers in je huidige situatie geen veiligheid meer op. Alsof je het gisteren zo koud had, en daarom vandaag maar een jas aantrekt.

Deze stappen kon Pieter ook maken in een aantal sessies.
De pijn die hij had leren afdekken met zijn gevoeligheid, was ondermeer ontstaan bij een aantal dramatische sterfgevallen in zijn thuissituatie. Dit ging gepaard met heftig verdriet en schuldgevoel, waar nooit ruimte voor was geweest. Hij ging daardoor voor anderen zorgen, zonder te zeggen wat hij voelde.
Door deze gevoelens weer onder ogen te komen en de angst ervoor in de ogen te kijken, werd het rustiger in Pieter. Daardoor kan hij nu meer kiezen voor het gevoel bij zichzelf en daar ook naar gaan handelen. In zijn werk en in zijn relaties.
Hij is nu minder gespannen en dichter bij zichzelf in het dagelijkse leven en ja, een stuk assertiever.
Als hij voelt dat een ander zuigt of indirect aandacht trekt, kapt hij het gelijk af en stapt eruit. Daardoor merkt hij dat zijn voelsprieten steeds minder openzet, hij heeft dat niet meer nodig.

Wil jij ook dichter bij jezelf komen?
En gaan snappen/voelen waarom je zo op buiten gericht bent geraakt?
Daar kun je zelf een begin mee maken.

En ik kan je daarbij helpen.

Hans Jeunhomme

Hallo hoofd.

Print PDF Deze nieuwsbrief in het kort: Doorlopend kom ik tegen dat het niet spoort tussen wat mijn hoofd wil en wat mijn …

Wat is jouw behoefte?

Hoe vaak ervaren we doorlopende stress; dat we maar door moeten gaan? Ik leg uit wat er dan gebeurt in je hele systeem. En …

Hoe adem jij bij schrik?

Bij schrik, vallen of stoten hebben we geleerd in te ademen of te stoppen met ademen. Natuurlijkerwijze gebeurt dat anders. …