Psycho-Synthese

Psycho-synthese heeft als basis het mensbeeld: er is één ‘ik’ en er zijn meerdere subpersonen.

 

Psycho-synthese heeft als basis het mensbeeld: er is één ‘ik’ en er zijn meerdere subpersonen.

Onze kern, ons ware ik, staat tussen al die subpersonen in. Als we niet in onze kern kunnen zijn, voelen we ons overgeleverd aan de subpersonen. Dit is heel herkenbaar in alledaagse situaties.
De subpersonen zijn als het duiveltje en het engeltje die op de schouder bij Wiske zitten. Als zij een moeilijke beslissing moet nemen, geven die twee hun eigen, tegengestelde adviezen.

Hieronder staan een aantal subpersonen genoemd.
Je zult je niet in allen herkennen, maar al heb je er maar drie dan geeft dat al behoorlijke spanning in je dagelijkse leven in de omgang met de werk, je partner, je kinderen en anderen.

 


Moeter, harde werker
Er moet altijd van alles, je zet jezelf onder druk om zoveel te doen. Je kunt de druk van deze moeter maar moeilijk weerstaan. Vaak ben je doodop van allerlei zaken en ga je door omdat je moet, maar niet omdat je echt wilt. Misschien wil je liever rusten of naar buiten gaan.

Pleaser
Je vindt het moeilijk om rechtstreeks of duidelijk tegen mensen te zijn. Want er is een grote kans dat ze je dan niet aardig vinden. Eigenlijk ben je vaak bezig om gezien te worden en gaat er veel energie zitten in het iedereen naar zijn zin te maken.

Kritikus
Een deel van je kraakt alles af. Je doet het niet goed, wat een waardeloze prestatie, je kunt dat helemaal niet, wat ben je toch een loser. Je doet het dus niet alleen naar anderen, maar vooral naar jezelf.

Perfectionist
Met minder dan perfect neem je geen genoegen. Hiermee neem je in ieder geval de kans weg dat anderen kritiek op je hebben. Deze zet je stevig onder druk en spanning om maar het goede te doen; maar je weet niet altijd wat dat is.

Tekortgekomen kind
Als je het nu echt bekijkt voel je je eigenlijk als een tekortgekomen kind, dat graag een aai over de bol krijgt, of een blijk van erkenning. Dit heb je nooit in je vroegere leven ervaren, dus blijf je eigenlijk linksom of rechtsom hengelen om aandacht.

De afstandelijke
Je bent vroeger behoorlijk tekort gekomen. En eigenlijk verlang je naar aandacht en warmte. Maar ooit heb je met jezelf afgesproken dat je je niet meer laat raken. Toen was dat goed, maar nu zit het je in de weg. Je houdt iedereen op afstand.

Kortgehouden kind
Je bent bang voor kwaadheid en agressie. Maar eigenlijk ben je zelf best wel kwaad en verontwaardigd over veel zaken, maar je durft niet te uiten. Vroeger werd alles wat maar enigszins met kwaadheid of verzet te maken had de kop ingedrukt. Dus blijf je een dubbele verhouding met boosheid hebben. En je houdt je vaak in.

Bang kind
Je bent vroeger afgestraft of gepest, misschien heb je alleen maar vaak gezien dat anderen gepest of afgestraft werden. En daarom ben je alles gaan doen om je aan te passen, of in ieder geval niet op te vallen. Stil geworden, durf je niet naar buiten te komen met jouw eigen dingen. Bang voor een afrekening…


Je kunt jezelf bewust worden wat die subpersonen in jezelf zijn en hoe dwingend ze je bepalen. Je kunt hun verlangens ontdekken en hun kwaliteiten, en wat ze nodig hebben dat jij ze dat misschien kunt geven. Zo kun je vrijer worden in de omgang met jezelf.

Zo dat jij de regie weer gaat voeren en niet je subpersonen.

Hallo hoofd.

Deze nieuwsbrief in het kort: Doorlopend kom ik tegen dat het niet spoort tussen wat mijn hoofd wil en wat mijn lichaam kan. …

Wat is jouw behoefte?

Hoe vaak ervaren we doorlopende stress; dat we maar door moeten gaan? Ik leg uit wat er dan gebeurt in je hele systeem. En …

Hoe adem jij bij schrik?

Bij schrik, vallen of stoten hebben we geleerd in te ademen of te stoppen met ademen. Natuurlijkerwijze gebeurt dat anders. …