Omgaan met Kanker

Shiatsu massage voor een beter leven met kanker

Er zijn verschillende manieren om het leven met kanker aangenamer te maken. Behalve medicatie zijn er ook vriendelijker middelen, zoals shiatsu massage voor verzachting en verlichting tijdens en na de kanker of chemo´s.

Speciale manuele technieken om naast je kanker een leefbaar leven te hebben en te houden, zijn immers steeds populairder. We hebben het dan bijvoorbeeld over de fysiotherapeut, de Bowen therapeut, de voetreflexzone therapeut én vooral therapie door shiatsu massage.

Vaak zijn de effecten van shiatsu op het leven van de kankerpatiënt opmerkelijk. Dit is te horen van zowel cliënten van gezondheidscentrum de Lichtberg in Deventer als bijvoorbeeld de bekende oncologisch chirurg en shiatsu pleitbezorger Karlien Bongers.

De Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker (SNFK) heeft dan een artikel met voorlichtingsfilmpje over shiatsu massage bij kanker op haar site: http://www.tegenkanker.nl/project/shiatsu-massage/

De speciale aanpak van kanker en shiatsu bij Gezondheidscentrum de Lichtberg Deventer

Mijn leven als vader, partner, psycholoog en shiatsumasseur in een periode van chronische kanker en chemo´s bracht me van alles. Gesterkt door mijn ziekteverleden en mijn eigen onderzoek help ik in gezondheidscentrum de Lichtberg in Deventer jou met een aanpak op maat. Centraal hierbij staan respect, aandacht én zelfervaring.

De afgelopen jaren leerde ik zelf wat kanker geestelijk en lichamelijk betekent, met alles wat daar bijkomt aan onzekerheid, pijn, paniek, eenzaamheid, stress, gebrek aan vertrouwen in je lichaam en wel duizend vragen. Binnen de beperkingen van je ziekte stemmen we samen af op de mogelijkheden die er wél zijn. Er is aandacht voor jou als méns in plaats van een rol als patiënt. Dus zonder dat je vastzit aan slangetjes in een wittejassenomgeving. Je zal ervaren dat je lichaam meer is dan de tumor.

Vanuit mijn professionele ervaring en mijn eigen zoektocht kan ik je helpen om te leren omgaan met alle vragen, gevoelens en pijn rondom je ziekte. Als aanvulling op de shiatsu massage werk ik eventueel met aangepaste yoga en sotai oefeningen, om je ziekte en/of chemotherapie beter te kunnen dragen.

De twee manieren om ondersteuning te krijgen in de Lichtberg in Deventer

Gericht op kankerpatiënten bied ik consulten aan groepen of individueel met een mix van shiatsu, yoga, sotai en/of ondersteunende gesprekken. Het gespreksgedeelte bestaat uit psychosociale hulp in het teken van ondersteuningsgericht praten, overleggen en luisteren.

De vragen kunnen heel praktisch zijn, bijvoorbeeld hoe met je arts een goed gesprek te voeren. Of mee nadenken en voelen over wat voor jou het beste is om te doen met behandelen. Ook kunnen vragen aan bod komen als: hoe moet ik nu verder leven? Hoe kan ik met mijn naasten omgaan? Hoe kan ik ondanks alles mijn levenslust terug krijgen?

Hoe werkt een shiatsu behandeling afgestemd op kankerpatiënten?

Voor mensen met kanker bied ik ondersteunende gesprekken in combinatie met shiatsu massage, die volledig is afgestemd op jouw conditie en persoonlijke situatie. Shiatsu biedt geen genezing van kanker, maar ontspant, kan pijnstillend werken op lichaam en geest en verbetert de kwaliteit van leven.

Shiatsu massage voor kankerpatiënten bestaat voornamelijk uit zachte aanrakingen. Vergeleken met de reguliere shiatsu wordt niet geforceerd of pijn gedaan. Uit voorzorg blijf ik uit de buurt van het gebied waar de tumor zich bevindt of zich heeft bevonden.

De massage is gebaseerd op de eeuwenoude principes van de oosterse shiatsu massage. Shiatsu is in feite acupunctuur waarbij de naalden zijn vervangen door lichte druk vanuit de handen van de behandelaar. Ik gebruik geen olie en je ondergaat de massage in makkelijk zittende kleding. De behandeling vindt plaats op een speciale zachte mat met ondersteunende kussens in een prettige ruimte. Het is aan te raden om vlak voor je allereerste chemo al een start te maken met shiatsu, en de massage eenmaal per week of veertien dagen te herhalen.

Tijdens een chemokuur krijgen kankerpatiënten veel gifstoffen toegediend, die de tumor(en) aanvallen. Het is onvermijdelijk dat de gif ook elders in het lichaam terecht komt. Shiatsu kan het lichaam ondersteunen om na de chemo gifstoffen uit het lichaam kwijt te raken. Je gaat geestelijk en lichamelijk weer wat evenwicht, energie en fitheid  ervaren. Spanningen zullen verminderen, het zenuwstelsel komt tot rust en de bloedsomloop en het immuunsysteem worden gestimuleerd.

Shiatsu massage wordt niet vergoed vanuit de basisziektekostenverzekering. Vergoeding voor de consulten is mogelijk als je aanvullend verzekerd bent.

Ik heb licenties bij de NVPA voor ‘psychosociale hulp’ en bij de VNT voor ‘natuurgeneeskunde’ en ‘shiatsu massage’.

Groepslessen met lotgenoten, met een mix van gesprekken en lichte sotai-yoga oefening

De speciale groepslessen voor mensen met kanker vinden plaats met maximaal 6 mensen. Dit samenzijn wordt door mijn cliënten als zeer aangenaam en ondersteunend ervaren.

We kijken hierbij naar de signalen van je lichaam, waardoor je dichter bij jezelf zal komen, ondersteund door makkelijke oefeningen die ontspanning en pijnverzachting brengen. Dit zijn sotai en yoga oefeningen op basis van je conditie en je verhaal, waardoor je je ook fijner en zachter kunt gaan voelen, zelfs samen met je ziekte!

Als je net je diagnose hebt ontvangen of middenin de chemotherapie behandeling zit en je daardoor helemaal ´ondersteboven´ bent, raad ik je aan om eerst individueel af te spreken. Je hebt dan meer aandacht en ondersteuning nodig dan er in een groepsbijeenkomst gegeven kan worden.

Wat zijn de voordelen van shiatsu als je kanker hebt?

 1. Shiatsu kan geen kanker oplossen, wel geeft het je verzachting en verlichting aan de bijwerkingen van een chemo.
 2. Shiatsu biedt kankerpatiënten energie, fitheid en evenwicht.
 3. Deze massage vermindert spanning en pijn, brengt het zenuwstelsel tot rust, kan eendiepere ademhaling op gang brengen en stimuleert het immuunsysteem en de bloedsomloop.
 4. Behalve de gifstoffen die de tumor moeten aanpakken worden helaas ook gezonde lichaamscellen aangetast. Shiatsu heeft invloed op de afvoer hiervan, wat zorgt voor minder misselijkheid en moeheid en een hoger energiepeil.
 5. De massages kunnen allerlei lichamelijke functies weer beter laten werken. Mensen slapen beter, de eetlust neemt toe en stress en eventuele depressies verminderen. En wat ook heel belangrijk is: je eigenwaarde komt weer wat terug. Ik kan je helpen bij het zoeken naar een nieuwe balans in je leven.

 Waaraan merk je het effect van shiatsu massage op kanker?

Shiatsu massage kan verlichting bieden in elke fase van de ziekte: kort na de diagnose, in de periode van de behandelingstherapieën of tijdens de terminale of palliatieve fase. Ook als je bent hersteld kan een vervolg raadzaam zijn, bijvoorbeeld om je vitaler te voelen.

Kankerpatiënten die kiezen voor shiatsu massage, kunnen verbetering merken aan onder andere deze kwalen en gevoelens:

 • vermoeidheid
 • slapeloosheid
 • spanningen
 • hoofdpijn
 • concentratiestoornissen
 • depressieve gevoelens
 • psychische problemen, bijvoorbeeld qua eenzaamheid, zingeving, relatie of op seksueel vlak
 • spierpijn
 • botpijn
 • koude rillingen
 • droge huid
 • kapotte tong
 • voetklachten
 • maagklachten, diarree en darmklachten
 • neuropathische pijn
 • verminderde conditie
 • problemen rondom menstruatie en overgang
 • problemen aan hart en bloeddruk
 • vocht vasthouden

Kortom: shiatsu massage zorgt ervoor dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt aangesproken en dat het lichaam weer balans en evenwicht ervaart.

Belangstelling voor shiatsu?

Heb je belangstelling hebt voor mijn aanpak van verzachting, meer welzijn en meer energie opdoen bij kanker door een mix van shiatsu massage, yoga, sotai en gesprekstechniek? Maak dan een telefonische afspraak of stuur een e-mail naar Gezondheidscentrum de Lichtberg in Deventer. Onze locatie bevindt zich nabij het Deventer centrum en het NS station Deventer. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Hallo hoofd.

Deze nieuwsbrief in het kort: Doorlopend kom ik tegen dat het niet spoort tussen wat mijn hoofd wil en wat mijn lichaam kan. …

Wat is jouw behoefte?

Hoe vaak ervaren we doorlopende stress; dat we maar door moeten gaan? Ik leg uit wat er dan gebeurt in je hele systeem. En …

Hoe adem jij bij schrik?

Bij schrik, vallen of stoten hebben we geleerd in te ademen of te stoppen met ademen. Natuurlijkerwijze gebeurt dat anders. …