Hoe Ondernemen met Comfort mij hielp.

Ik sliep al langer dan een jaar slecht en raakte steeds meer uitgeput. Ik voelde me vaak heel druk van binnen en moest veel van mezelf. Ik zat in een drukke periode in mijn leven en ik ging ondanks mijn klachten maar door. Zonder dat ik nog echt bij mijn gevoel kon komen van wat ik wel en niet kon en wilde. Totdat mijn lichaam zo verstijfde, dat ik bijna niet meer kon lopen. Dat was het moment om mij ziek te melden en daadwerkelijk hulp te zoeken.

Ik was al eens bij Hans geweest en aan de behandeling had ik heel veel gehad, zowel fysiek als op het psychische vlak. En ik herinnerde mij het respect waarmee Hans zijn cliënten bejegent. Zo kwam ik bij hem terecht….

Na een paar behandelingen knapte ik al op en stelde Hans voor het ‘ondernemen met comfort’ traject te doen. De twijfel bestond er toen alleen uit dat ik wist dat ik diep zou moeten gaan, en dat eigenlijk niet wilde, maar besefte dat het ook niet anders kon.
Het was soms moeilijk om de dingen te doorleven maar het leverde veel op. Het traject heeft me veel inzicht gegeven in waar dingen vandaan komen en wat ik mijzelf opgelegd heb. En ik heb ervaren dat alles niet een vaststaand iets is, feiten waar je toch niets aan kunt veranderen. Je kunt nog veel veranderen, door er bewust naar te kijken en door op jezelf te reflecteren.

Ik heb ruimte leren geven om door dingen heen te gaan en ook om ze daarna voor een deel weer los te kunnen laten. En ik heb geleerd weer meer naar mijn lichaam te luisteren, dat echt wel genoeg seintjes geeft.

Nu kan ik vaker aangeven als ik iets niet wil, bijvoorbeeld door mijn grenzen aan te geven bij mensen die een energiezuigende werking op me hebben. Ook kan ik mijn veerkracht terugvinden als ik het gevoel heb uitgeput te zijn, door rust te nemen en een eenvoudige oefening te doen die ik van Hans heb geleerd. Zodat ik weer verder kan.

Daarnaast ervaar ik meer ontspanning in de dagelijkse dingen en ben ik weer een stuk opener. Ik kan weer genieten van muziek en kan soms dansend door het huis gaan. En terwijl ik een half jaar terug bijna niet kon lopen, heb ik dit weekend 5 kilometer kunnen lopen, zelfs door heuvelachtig gebied. Dat gaf echt het gevoel van: Yes, I did it!

Jannie Menkveld
Wijkziekenverzorgende bij Buurtzorg

Hallo hoofd.

Deze nieuwsbrief in het kort: Doorlopend kom ik tegen dat het niet spoort tussen wat mijn hoofd wil en wat mijn lichaam kan. …

Wat is jouw behoefte?

Hoe vaak ervaren we doorlopende stress; dat we maar door moeten gaan? Ik leg uit wat er dan gebeurt in je hele systeem. En …

Hoe adem jij bij schrik?

Bij schrik, vallen of stoten hebben we geleerd in te ademen of te stoppen met ademen. Natuurlijkerwijze gebeurt dat anders. …