Hoe hans mijn nekhernia verhielp.

Ik kwam bij Hans omdat ik van de ene dag op de andere een acute nekhernia kreeg. Ik had in de maand daarvoor al wel last van mijn schouderblad en nek en nam daar pcm en ibruprofen voor in. Maar dat hielp eigenlijk niets. Ook bij de fysiotherapie die ik kreeg had ik niet voldoende baat. Toen ben ik naar Hans gegaan.

Mijn fysio was een voorstander van sotai, maar nu met mijn nek leek het hem niet verstandig. Maar ik had alle vertrouwen in Hans, ik wist dat hij niet zomaar wat zou doen. En dat ik altijd nee mocht zeggen. Toch vond ik het best spannend….Ik had nog pijn in mijn linkerarm en mocht en kon mijn nek nog niet naar links draaien en omhoog kijken met mijn hoofd. Ik vroeg me wel af of Hans er wel wat mee kon.In die tijd liep ik dus ook bij de fysio, die probeerde alles zo los mogelijk te maken. Maar bij Hans leerde ik te luisteren naar mijn lichaam. Wat voel ik? Is mijn houding prettig of moet ik een andere houding aannemen of me verplaatsen?

Hans en ik hebben ons gefocust op mijn houding met staan en zitten. Hans deed de oefeningen van staan eerst voor en dan kon ik ze nadoen. En de zit-oefeningen deden we samen op de tafel. Ook deed ik onder Hans’ begeleiding oefeningen om me meer te ontspannen.

Wat ik moeilijk vond was dat ik niet helemaal bij mijn gevoel kon komen omdat ik onder de medicatie zat. Het was me samen met Hans één keer gelukt om zover bij mijn gevoel te komen dat het heel erg pijn deed, maar daarna ook snel weer weg trok. Wat toen heel prettig was dat Hans naast me kwam zitten tijdens de oefening en zijn hand op mijn schouder legde. Dat gaf me het gevoel dat we het samen deden.

Wat fijn is aan de oefeningen dat ik ze ook thuis kan doen. Al doe ik het misschien te weinig. Maar als ik de oefeningen doe kan ik bij mijn gevoel komen en voelt het goed voor mijn lichaam.

De nekhernia is nu na 5 maanden weg. En ik ben ontspannener aan het werk. Ik heb geleerd dat ik op mijn werk niet alles hoef te doen. Ik kan makelijker de telefoon laten rinkelen. Maak eerst af waar ik mee bezig ben en pak dan de telefoon op. En als het druk is op mijn werk dan doe ik een ademhalingsoefening die mij ontspant en energie geeft. Ook zorg ik ervoor dat ik afwisseling heb in mijn werk. Want wisseling geeft ontspanning, weet ik nu.

Ik zou dit aan al mijn andere collega’s willen aanbevelen. Maar niet alleen mijn collega’s hebben hier baat bij. Ik raad alle mensen met hernia’s en druk op de schouders aan om naar Hans toe te gaan. Zijn aanpak helpt echt!

Anja Meijer
Doktersassistente in Raalte

Hallo hoofd.

Deze nieuwsbrief in het kort: Doorlopend kom ik tegen dat het niet spoort tussen wat mijn hoofd wil en wat mijn lichaam kan. …

Wat is jouw behoefte?

Hoe vaak ervaren we doorlopende stress; dat we maar door moeten gaan? Ik leg uit wat er dan gebeurt in je hele systeem. En …

Hoe adem jij bij schrik?

Bij schrik, vallen of stoten hebben we geleerd in te ademen of te stoppen met ademen. Natuurlijkerwijze gebeurt dat anders. …