Hoe adem jij bij schrik?

Hoe adem jij bij schrik?

Deze nieuwsbrief in het kort:

Bij schrik, vallen of stoten hebben we geleerd in te ademen of te stoppen met ademen.
Natuurlijkerwijze gebeurt dat anders. Hoe kun je dat terug pakken?


Laatst stootte ik mijn hoofd hard en pijnlijk tegen een deur en ik tierde en vloekte een tijdje krachtig. Het hielp me de klap op te vangen.


Hoe het natuurlijk geregeld is…..

De natuur regelt het zo dat het lichaam het opvangt als je valt of stoot. Zo gebeurt het bij dieren, zo gebeurt het bij heel kleine kinderen.
Is het je opgevallen dat kleine kinderen, jonger dan twee jaar, zich nooit beschadigen als ze vallen? Ze hebben leren lopen en zijn vaak gevallen. Iedere keer als zoiets gebeurt ademen ze natuurlijkerwijs uit en ontspannen. Soms met flink gegil, maar ook dat is uitademen.


..en dan als je opgroeit

En meestal als ze dan opgroeien, gaan ze hun ouders nadoen. Die schrikken zich in de regel lam als hun kind iets dreigt te overkomen. Zij schrikken of zijn bang en daarbij gaan ze inademen of hun adem blokkeren. En vanaf dan ga jij het ook doen omdat zij het je voordoen. En nu je wat ouder bent doe je nog steeds hetzelfde: je schrikt, ademt in, en de schrik gaat vastzitten in je systeem. Of je valt, ademt in, en breekt of verzwikt iets. Of je stoot met je hoofd tegen een deur, ademt in, en blijft zitten met een knetterende hoofdpijn.


Onderzoekje

Als je het wilt onderzoeken voor jezelf, probeer dan maar eens het volgende. Leg een matras op de grond, ga erop staan, adem rustig uit en laat je vallen. Probeer het een paar keer, en raak steeds meer ontspannen. Voel je hoe dat is?  Je kunt het vallen ook oefenen, als je inademt of je adem vasthoudt. Maar misschien is dat niet prettig of pijnlijk. Dus voel of je dat wilt, en beschadig jezelf niet. Merk je ook dat je heel anders valt: uit-ademend val je zacht, en in-ademend val je hard en gespannen.

Je hoeft niet te vallen om het volgende op te merken. Als je angstig bent of schrikt, houd je je adem in (blokkeert een vrije stroom) of je gaat hyperventileren. En je spant je spieren aan, en de stress komt in je lijf. De stress gaat in je systeem zitten als je niet direct gaat bewegen en geluid maken.


Ademtraining in vivo

Wil je de oude natuurlijke mechanismen weer terugpakken dan heb je iets nodig als ademtraining in vivo.

Bij diverse sporten, krijg je valtraining. Afslaan en uitademen als je valt. Dan beschadig je niet. In mijn yoga training (Okido yoga) deden we dat ook.

Je kunt jezelf ook trainen om in angstige situaties doelbewust uit te ademen. Dit deed ik toendertijd door oa in de bossen stukjes te rennen met de ogen dicht en uitademend. Het is altijd goed gegaan, het lichaam vangt de kuilen op. Zelfs struikelen is geen probleem, als je je gewoon laat vallen.

En door op de Duitse autobanen bij die wegversmallingen toch links te gaan rijden, en dan langzaam uitademend de vrachtwagen in te halen. Het is altijd goed gegaan.

En als je het traint, dat ga je het na verloop van tijd vanzelf doen. Uitademen bij vallen of stoten.


Ook als je met je hoofd tegen een deur oploopt. Ik moest wel gehecht worden, maar ik had nauwelijks hoofdpijn na die harde klap.

Hans Jeunhomme

Spreekt het je aan, wat ik hier zeg?
Wat wil jij gaan uitproberen om jouw spannings-ademritme te gaan omdraaien?
Ik ben benieuwd wat jij dan gaat doen of wat jij ontdekt. Schrijf je reactie hieronder.

Vind je deze tip interessant en wil je meer?
Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en krijg twee door mij uitgesproken oefeningen cadeau. Volg dan deze link: nieuwsbrief

Hallo hoofd.

Print PDF Deze nieuwsbrief in het kort: Doorlopend kom ik tegen dat het niet spoort tussen wat mijn hoofd wil en wat mijn …

Wat is jouw behoefte?

Hoe vaak ervaren we doorlopende stress; dat we maar door moeten gaan? Ik leg uit wat er dan gebeurt in je hele systeem. En …

Hoe adem jij bij schrik?

Bij schrik, vallen of stoten hebben we geleerd in te ademen of te stoppen met ademen. Natuurlijkerwijze gebeurt dat anders. …