Expert bij Rugpijn

Niets is zo vervelend als rugpijn. Naast de pijn die stekend, zeurderig of elektrisch kan zijn, krijg je ook nogal eens uitval van zenuwen of funktieverlies.

Daarbij kan het ook zomaar zijn dat je het gevoel hebt je normale ruggesteun kwijt te zijn. Alles wat eerst vanzelf ging: lopen, staan, zitten of bukken, is nu moeilijk en zwaar. Het trekt je aandacht en ondergraaft ook zomaar je zelfvertrouwen.

Wat is het fijn als je dan naar de Lichtberg in Deventer kunt komen. Daar behandel ik veel soorten van rugpijn met succes. Zo dat de pijn èn de oorzaak van de pijn kunnen worden weggenomen. Kijk ook eens bij de recensies voor de individuele ervaringen van mensen die eerder met rugpijn in de Lichtberg kwamen.

Met welke rugpijn kun je nu naar de Lichtberg in Deventer komen?

Rugpijnen die ik kan verhelpen of lichter maken zijn de volgende:

 • Hernia in de onderrug, Nekhernia
 • Artrose (‘slijtage’) in de ruggewervels
 • Spit, Ischias of pijn aan de Ischiaticus
 • Zeurende pijn in de rug, moeheid in de onderrug, stijfheid in de rug
 • Hypermobiliteit
 • Hoofdpijnen, o.a migraine, spanningshoofdpijn (ook verbonden met een zwakke onderrug). Kijk voor persoonlijke verhalen van mensen die je voorgingen ook bij de recensies
 • Ik heb ook een blog geschreven over rugpijn. Als je hem wilt lezen op deze pagina staat de blog.

Hoe word je behandeld als je met rugpijn komt?

Ik behandel je rugpijn in de Lichtberg in Deventer met shiatsu massage en sotai bewegingsleer.

Nadat we een intake hebben gedaan kom je op een speciale matras te liggen, wat fijn is om de juiste posities te kiezen. Met kussentjes kan ik je een fijne lig garanderen. Dan start de speciale shiatsumassage, die prettig, diep en als ontspannend wordt ervaren. Na enige tijd voegen we een of twee zachte oefeningen in om verder te ontspannen en te beginnen met versterken.

Als je dat wenst, kan ik je later oefeningen en houdingscorrectie meegeven bij staan, zitten en werkhoudingen. Zodat je weer in balans kunt komen met de zwaartekracht. Hiermee en hierdoor kun je de rugpijn echt uit je systeem krijgen.

Dus kom met je rugpijn naar de Lichtberg in Deventer. Door een paar behandelingen verdwijnt de pijn als sneeuw voor de zon. Door mijn benadering krijg je zelfinzicht in je eigen lichaam en de oefeningen om in de toekomst uit de rugpijn te blijven.

Nu leg ik een aantal essentiele zaken uit die bij elk soort van bovenstaande rugpijnen voorkomen.

Wat speelt er bij elke vorm van rugpijn?

In de bijna 30 jaar ervaring die ik heb met yoga en shiatsu zijn er een aantal zaken die bij rugpijn voorkomen. De vier zaken die ik noem hoeven niet allemaal en in even ernstige mate voor te komen. Als je alleen al één herkent bij je rugpijn is het al de moeite om te komen en je te laten behandelen met shiatsu massage en sotai bewegingsleer.

 • Een levende ruggengraat is gèèn opeenstapeling van wervels. De (onderste) tussenwervelschijven zouden door het gewicht spontaan breken….. Bij veel mensen met rugpijn is er sprake van een ingezakte ruggengraat en een slechte plaatsing van het bekken. (zie hiervoor ook bij de pagina Een goede houding). Deze twee belangrijke zaken kunnen door een combi van shiatsu-massage, sotai bewegingsleer en houdingscorrectie weer terug gebracht worden in de ervaring en daarmee in het lichaam van de cliënt. De richting is dan een stevig en soepel bekken, een ontspannen buik en iets wat ik noem een strekreflex in de rug. Onder deze veranderingen verdwijnen een aantal rugpijnen als sneeuw voor de zon.
 • Hiermee hangt samen dat er vaak te weinig kracht is in het onderlichaam en het buikcentrum, ook wel hara (Japans) of tantièn (Chinees) is. De fysieke motor voor alle beweging is gelegen in je buik (een krachtveld tussen navel, sacrum en bekkenbodem in). Deze motor wordt gesteund door bepaalde buikspieren, organen, benen en de voeten. Vaak werken oude trauma’s in de voeten en benen mee aan een zwakke fysiek motor.
 • Een verkeerde belasting van je lichaam in de dagelijkse houding en in werkhoudingen. Vaak wordt de kracht gehaald uit de schouders of de rug en die zijn daar eigenlijk niet voor bedoeld!! Ik kan je laten voelen hoe je met een natuurlijke beweging, en een natuurlijke balans, zonder veel spanning, prettig kunt werken.
 • Een laatste punt is de stress in je systeem. Vaak komen rugpijnen naar buiten bij een langdurige overbelasting van je systeem. Dit gaat altijd samen met een onvermogen te ontspannen en weer opnieuw energie op te doen, als in een diepe slaap. Teveel fysieke, emotionele of mentale stress belasten je lichaam en maken het oprichten en recht lopen zwaar. Ideaal (en natuurlijk) is een mooie afwisseling van inspanning en ontspanning.

Hoe wil jij met je rugpijn verder komen in de Lichtberg?

Afhankelijk van je wensen zal ik meer klachtgericht of meer houdings- en gewoontegericht werken.

De eerste optie is prima: de pijn verdwijnt, maar het resultaat is een korte-termijn-effect.

Als je het tweede optie erbij wilt dan werken we ook met oefening, en houdingscorrectie en heb je een meer lange-termijn-effect.

Als je het niet weet bel dan voor een afspraak.

Een kennismakingsgesprek via de telefoon of hier op de Lichtberg in Deventer is gratis.

Dan kunnen we kijken wat voor jou de beste optie is.

Hallo hoofd.

Deze nieuwsbrief in het kort: Doorlopend kom ik tegen dat het niet spoort tussen wat mijn hoofd wil en wat mijn lichaam kan. …

Wat is jouw behoefte?

Hoe vaak ervaren we doorlopende stress; dat we maar door moeten gaan? Ik leg uit wat er dan gebeurt in je hele systeem. En …

Hoe adem jij bij schrik?

Bij schrik, vallen of stoten hebben we geleerd in te ademen of te stoppen met ademen. Natuurlijkerwijze gebeurt dat anders. …