Hallo hoofd.

Hallo hoofd.

Deze nieuwsbrief in het kort: Doorlopend kom ik tegen dat het niet spoort tussen wat mijn hoofd wil en wat mijn lichaam kan. Het lijkt op een voortdurende strijd tussen wat we met ons hoofd moeten/niet mogen/niet willen en wat ons lichaam vraagt/nodig heeft/wil. Hier komt het lichaam aan het woord.


Hallo hoofd,

Ik wil je iets laten weten van mezelf. Maar hoe? Ik gebruik eigenlijk nooit woorden. Maar omdat ik graag wil dat jij mij begrijpt, zal ik ze nu toch gebruiken.
Mijn taal bestaat uit gevoel, meer precies het gevoel op allerlei plekken in mijn lichaam, emoties en gevoelens (als liefde, steun, geluk). Ik ken alleen maar fijn, pijn of umami. Maar daarover later meer.


Natuur

Ik ervaar veel onbegrip van jou over wie of wat ik ben.
Als jij het over natuur hebt, gaat het vaak over het bos, de Veluwe, de dieren of de Amazone.
Natuur dat ben ik ook, je eigen lichaam. Natuur die met levenskracht en liefde wil leven en haar ritmes wil leven (1). Die gevoed en verzorgd wil worden. Die ook zacht en deel van de groep wil zijn.

Zo is het ook met natuurlijkheid, dat gaat niet alleen over natuurseries of schoonheid van het geheel.
Natuurlijkheid is iets wat ik nastreef, vanuit mijn diepste wezen. Dat zou je misschien de werking van mijn instinct kunnen noemen. En mijn instinct is dan de wijsheid die weet waar behoefte aan is, wat goed is om te doen, en hoe te handelen om weer in balans te komen. 


Bewegen en balanceren 

Bewegen en balanceren is mijn specialiteit. Ik heb plezier in bewegen en de balans terug vinden. Als je mij mijn bewegen afneemt gaat het snel slechter met mij. Dus zwemmen, wandelen, rennen, dansen, fysiek werken, lachen, sport (2); ik heb het nodig om balans te blijven maken met stress, lang op een stoel zitten en spanning. Al mijn ritmes vragen om inspanning gevolgd door ontspanning, zoals de bij eb en vloed.

Bewegen en balanceren in de zwaartekracht was ook mijn specialiteit, vooral toen ik net leerde lopen. Toen ik opgroeide ben ik het contact ermee kwijtgeraakt en het zou zo fijn zijn als ik het weer terug kon krijgen. Jouw ideeen over wat rechtop lopen is, hoe je borst vooruit hoort te steken en je schouders eronder te zetten, maken het mij heel moeijlijk.
Het scheelt zoveel klachten en spanning als je die ideeen zou kunnen laten. Dan breng ik me terug in de natuurlijkheid van het bewegen in de zwaartekracht. (3)


Mijn taal van gevoelens

De manier waarop ik iets kenbaar kan maken, of iets kan uiten is alleen maar door iets te laten voelen op een bepaalde plek. Lichaamsgevoel, emoties, gevoelens. 
En als het even kan wil gevoel ook graag stromen door het naar buiten te brengen. Met pijn ga ik schreeuwen, met zwaarte ga ik zuchten, met verdriet komen tranen of huil ik, bij fijn en comfort ga ik spinnen, uitrekken of ontspannen, bij levenslust wil ik lachen of zingen, bij ontspanning ga ik geeuwen, zuchten of scheten laten. Noem maar op.


Gezondheid en balans: Umami

Om het eerste en belangrijkste gevoel te duiden leg ik je wat uit over gezondheid.
Ik ben een ritme beest, dat op twee voeten voortbeweegt. Hoe ik mijn ritmes leef, of mag leven bepaalt hoe gezond ik ben. Diepe slaap, energiegevende voeding, regelmatig kunnen lachen en ontspannen, mijn afvalstoffen voldoende kunnen kwijtraken, soms liefde of vertrouwen voelen, bevredigend werk. Allemaal en nog meer zijn nodig om mij gezond te voelen.
Ben ik helemaal gezond dan ben ik een tevreden lichaam dat in balans is met alle ritmes van het leven. Dan blijf ik ook vriendelijk ondersteunen jij van mij vraagt.
Als je mij dus steunt en verzorgt in alle ritmes die er zijn, dan sta ik altijd klaar en laat mezelf bijna niet voelen. Dan heb je geen “last” van mij.
Dan ben ik een geruisloos, moeiteloos lopend en blij organisme wat haar taak graag vervult. 

Dit gevoel noem ik Umami (4). 
Ik voel niets èn ik voel alles op dat moment. Met heel mijn lijf en leden.
Als in natuurlijkheid of in diepe meditatie.Pijn, de boodschapper

Er is dus heel veel te voelen, en wat mij betreft is het redelijk simpel. Het gaat zo.
Alle gevoel wat pijnlijk of vervelend is, is ook voor mij pijnlijk en vervelend. Ik heb er zelf ook een hekel aan. Maar pijn, ongemak of een vervelend gevoel is de enige manier waarop ik kan zeggen: ‘help, ik ben uit balans’. 
De pijn ìs dan niet de onbalans; de onbalans kan heel ergens anders zitten. 
De pijn zou je kunnen zien als de boodschapper van onbalans. Dus de pijn is niet het probleem! 

Hoe fijn zou het zijn als jij bij pijn zou gaan onderzoeken wat er niet in balans is. Als jij dat kunt herstellen hoef ik geen pijn meer te laten voelen.
‘Pijn’ is dus een verzamelterm voor een heel stel gevoelens die vervelend en ongemakkelijk zijn, zie in het schema de linker kolom. Zo is er het gevoel van pijn (met verschillende kwaliteiten als: branderig, koud, trekkend, zeurend, stekend, elektrisch) op verschillende plekken in je lijf, het gevoel van blokkade in een orgaan of lichaamsdeel, spanning in diverse onderdelen van je lichaam, stress wat een soort spanning plus is, voelbaar op specifieke plekken in je lijf.


Fijn, de balans terugvinden 

Als je mij vrij laat, of mij goed beluistert, dan weet ik vanuit mijn instinct feilloos de weg terug te vinden naar balans. Ik gedraag me dan volgens een soort natuurwet van het zelfgenezend vermogen. 
Mijn broeders in de dierenwereld en de heel-jonge-mensen-wereld leven hiernaar. Ze denken niet na, maar vinden vanzelf (uit hun instinct) het gedrag wat nodig is om terug in balans te komen (5)

Alle gevoel wat fijn of prettig is op verschillende plekken in mijn lijf, daar houd ik van. Het voedt mij, het maakt mij ontspannen, het zorgt ervoor dat ik weer in balans kom. Steeds als het fijn er is zeg ik dan eigenlijk: ‘jippie, ik ga terug in balans’. Zoiets gebeurt al als jij mij wiegt, daar word ik rustig van. Of als ik koud ben en je zoekt de warmte op. 
Omdat ik weet dat jij dat handig vindt, heb ik dit voor jou in het schema boven samengevat.

Nou, meer heb ik niet te vertellen. 

Het belangrijkste is eigenlijk dat jij met het opzoeken van een fijn gevoel mij  helpt om mij weer in balans te brengen. Ga je mee op onderzoek?
Dan beloof ik jou een toenemend gevoel van welbevinden!

Liefs,
Je lichaam

Hans Jeunhomme


Noten:

1. alle ritmes die er zijn om te kunnen leven. Slapen om energie op te doen voor de dag, ontspannen om spanning opgedaan te laten weg vloeien, eten wat mij energie geeft, lachen om stress en spanning af te kunnen voeren, op tijd rusten om inspanning te balanceren, regelmaat om structuur te geven aan een ritme, lummelen en niets doen om diep te kunnen ontspannen, en nog veel meer….
2. de ondergrond is steeds of het met plezier in het lijf kan worden uitgevoerd. Als alle plezier weg is in een inspanning wordt het verbeten, een opdracht, straf, pijn, of een extreem doel (vaak bij sport en perfectiomisme)
3. Dit inzicht, dat werkt in alle behandelingen die ik geef, dank ik aan Noëlle Perez. Zij deed de helft van haar leven onderzoek over heel de aarde naar hoe mensen in de as staan en leven (zij noemde het ‘aplomb’). Hoe de voet, hoe de knie, hoe het bekken, hoe de ruggengraat, hoe de borst en hoe het hoofd te brengen in de natuurlijke ‘loodrechte’ as. Door de strekreflex komt er ruimte en adem tussen de wervels van de ruggegraat. Een collega Maartje van Hooft met Aplomb Yoga werkt ook met deze principes.
4. Umami is de vijfde of zesde smaak (naast zout, zuur bitter, zoet en scherp), die eigenlijk omhoog komt als alle basis smaken in het bereide voedsel in perfect evenwicht zijn. 
5. In een andere blog over gezondheid en ziekte leg ik hier uit over de natuurwet en het zintuiglijk handelen.

Hallo hoofd.

Print PDF Deze nieuwsbrief in het kort: Doorlopend kom ik tegen dat het niet spoort tussen wat mijn hoofd wil en wat mijn …

Wat is jouw behoefte?

Hoe vaak ervaren we doorlopende stress; dat we maar door moeten gaan? Ik leg uit wat er dan gebeurt in je hele systeem. En …

Hoe adem jij bij schrik?

Bij schrik, vallen of stoten hebben we geleerd in te ademen of te stoppen met ademen. Natuurlijkerwijze gebeurt dat anders. …